Pe locurile unde se afla astazi comuna Strugari, au fost descoperite de-a lungul timpului o serie de dovezi edificatoare privind trecutul istoric al acestei asezari. Anumite relicve confirma existenta a doua tabere militare romane fortificate, numite castre: unul in satul Prajoaia, comuna Livezi, in dreapta Tazlaului Mare, la o distanta de 21 km spre nord de Valea Trotusului, iar al doilea la Cetatuia, deasupra Nadisei – pe stanga Tazlaului Mare, spre nord de Valea Trotusului, avand o lungime de aproape 40 km, iar de la granita veche a Moldovei, inspre rasarit, la o departare de 50 km.
Mai mult, la Cetatuia, ca si in satul Prajoaia din comuna Livezi, s-au gasit caramizi, oale, sageti si monede romane. Monedele romane, de argint, dateaza din vremea lui Titus si Hadrian si confirma existenta unei asezarimilitare, edificate, atat pentru paza granitelor de rasarit a imperiului, cat si pentru asigurarea circulatiei, pe drumul vechi roman: Alba Iulia Valea Tarnavei, la Odorheiu, apoi pe Valea Trotusului, strabatand toata Moldova sudica, pana la
Barbosi, langa Galati. Infiintarea unui centru comercial in aceasta zona poate justifica existenta banilor ca mijloc de circulatie si de plata. Dealul si satul Cetatuia isi revendica numele de la un vechi castru roman, asezat pe un podis de 1,5 ha, unde s-au gasit urmele mentionate anterior. Insasi pozitia locului dovedeste ca aici, pe un platou, la cota 350m, ar fi fost o asezare militara.
Localnicii satelor Nadisa, Bosoteni si Nasoiesti stiu ca in acest loc a fost o cetate veche, asezata pe un podis, apartinand Manastirii Bogdana, aflata deasupra Dealului Cetatuia. De asemenea, pe locul unde se afla comuna astazi, au existat de-a lungul vremii mai multe sate, unele dintre STRATEGIE DE DEZVOLTARE LOCALA – COMUNA STRUGARI, JUDETUL BACAU acestea disparand, ca de exemplu Sperlestii, Procestii, Neghisestii, Petrilestii si Berestii.
Denumirea satelor de astazi este Beresti-Stramba, Bosoteni, Stroiesti-Romanesti, Enachesti, Nadisa, Turlui si Iazu.
In satul Cetatuia, la inceput s-au stabilit oameni din localitatea Sperlesti, de pe valea Turluiului, refugiati aici in timpul luptelor din 1600, dintre Mihai Voda Viteazul si Ieremia Movila, de la Iazu (Iascea) la care s-au adaugat 40 de familii de tigani saraci, fara pamant, veniti din imprejurimi. Ei se intretineau din munca prestata pe pamanturile razesilor, satul
fiind unul razasesc.
Numele satului Cetatuia este atestat intr-un document din 1781, in care se spune ca pe langa bourii pusi pe trunchiul copacilor s-a pus o piatra care trimite spre Cetatuia, iar in apropiere de aceasta cetate, inspre sud, in padurea de deasupra Bosotenilor, se gaseau doua movile mari, despre care localnicii spun ca exisa din vremurile vechi.
Prin imprejurimi se gasesc numeroase movile asemanatoare, dintre care cea mai inalta si insemnata este cea din comuna Prajesti, apoi cea din locul numit Dumbrava, in partea vestica a orasului Bacau, intre Enachesti si Coman si, in sfarsit, cea din Iliesti, comuna Ardeoani, unde se gasesc resturi de sageti vechi. Se crede ca aceste movile exista din epoca invaziilor barbare si adapostesc mortii din timpul marilor batalii. Altii cred ca aici au fost inhumati cei decedati in
luptele care s-ar fi dat intre neamuri.
Exista alte opinii conform carora aceste movile ar fi fost construite ca puncte strategice sau straji. O parte dintre istorici nu agreeaza aceasta opinie, deoarece movilele acestea, de exemplu cea din Iliesti, sunt inconjurate, la distante relative mici, de dealuri naturale, care puteau fi intrebuintate, ca puncte strategice cu mai mult folos decat movilele construite de mana omului.
O alta ipoteza care urmareste originea ungurilor din Moldova ar fi ca ciangaii reprezinta urmasii cumanilor, astfel ca movilele din apropierea orasului Bacau, inspre apus, sunt vechi altare, unde cumanii aduceau jertfa zeilor si ca acele movile sunt numite ale Cumanilor.
Pe de alta parte, dovezile istorice sustin ca partea de sud-vest a judetului Bacau a fost de multe ori campul luptelor dintre principii Moldovei si cei ai Ardealului. Drumul vechi ce ducea din Oituz in interiorul Moldovei, trecea prin Onesti, pe Valea Tazlaului Mare, pana la Sanduleni, iar de acolo prin valea Turluiului spre Bacau, valea Bistritei, sau pe valea Tazlaului Mare, spre nord, pana la Piatra-Neamt. In anul 1467, se da in aceasta parte a judetului Bacau o lupta intre Matei Corvin si Stefan cel Mare.
Asezari vechi se regasesc in regiunea deluroasa si impadurita unde se adaposteau oamenii locurilor din vechime pentru a rezista navalitorilor barbari care traversau teritoriul tarii la acea vreme. Slavii, cunoscut ca popor navalitor, pentru ca aveau aceleasi ocupatii si credinta, au fost acceptati de catre oamenii locului, ceea ce a determinat ca elementul slav sa fie absorbit local. Dovada a acestui lucru sunt denumirile satelor, formelor de relief, dealuri, rauri, precum Bistrita, Sohodolu, Ciudomir, Solont, Luizi-Calugara.
Denumirile ca Dealul lui Coman, Silistea Comanului sunt denumiri care au ramas de la vechiul stapanitor al acestor locuri, numit Coman. Urmasii stapanitorilor de pamanaturi din vechime au fost razesii care, cu mari greutati, au strabatut multe secole pana in zilele noastre si si-au pastrat, macar in parte, bunurile pe care le-au avut de la stramosii lor, ori primite ca recompensa de la regele Ferdinand pentru faptele de vitejie savarsite pe campul de lupta.