Pe plan national, agricultura reprezinta una dintre cele mai importante ramuri ale economiei romanesti. La nivelul judetului Bacau, agricultura constituie implicit o directie importanta de dezvoltare favorizata de conditiile geografice locale. Agricultura este principala ramura a economiei comunei Strugari, judetul Bacau, aceasta aducand comunitatii cea mai mare parte a veniturilor din localitate. Agricultura constituie in comuna Strugari o ramura de baza a economiei atat datorita reliefului si calitatii solului cat si datorita conditiilor climatice favorabile ce determina un profil agricol diversificat.
Principalele ocupatii ale locuitorilor legate de agricultura sunt favorizate in principal de asezarea teritoriului in zona de deal (dealurile Culmii Pietricica) si de faptul ca mare parte din suprafata agricola totala o constituie terenul arabil. Asadar, conditiile geografice si climaterice favorabile zonei au determinat locuitorii sa practice o serie de activitati de cultivare a plantelor (in special porumb, cartof, legume) si cresterea animalelor (ovine, bovine, pasari).
Pe de alta parte, exploatatiile, fie ele vegetale, fie animale, sunt mici, proprietarii de terenuri agricole fiind de multe ori lucratori in cadrul propriilor ferme. Agricultura este caracterizata in general de existenta cu precadere a fermelor de subzistenta, care produc pentru autoconsum, comercializand doar productia in exces. In plus, fermele de subzistenta au acces limitat la alte surse de venit astfel ca bunastarea unei parti importante a populatiei rurale depinde in mare parte de nivelul de profitabilitate al acestor ferme. Mai mult decat atat, productivitatea terenurilor este dependenta si de factori precum regimul precipitatiilor, distributia efectiva a terenurilor, tratamentul aplicat culturilor, necesarul de lucru. Dintre acestea, cel mai important este factorul regimul precipitatiilor, in anii ploiosi, productiile fiind bogate, iar in anii secetosi mai reduse. Astfel, se poate spune ca productia agricola este oscilanta, valorile fiind in stransa legatura cu factorul climatic. Redam in continuare repartizarea suprafetei fondului funciar, dupa modul de folosinta, facand urmatoarele observatii: – Terenurile arabile, fanetele, pasunile, viile si pepinierele viticole, livezile si pepinierele pomicole au fost raportate la suprafata agricola totala. – Total fond funciar reprezinta insumarea dintre suprafata agricola totala, paduri si alte terenuri cu vegetatie forestiera, constructii, drumuri si cai ferate, ape si balti si alte suprafete.