Parte a peisajul rural autohton, comuna Strugari integreaza o serie de caracteristici geografice  care se intrepatrund si determina activitatea si viata de zi cu zi a populatiei locale. Luand in  considerare istoria sa, pozitionarea in centrul judetului Bacau, structura de sase sate si  apropierea de marile centre urbane, Bacau si Moinesti, prezenta unui relief variat compus din  dealuri, vai, coaste si coline, conditii de clima temperat-continentala, soluri diverse, de lunca,  versant si platouri, resurse naturale precum apa, aerul, padurea, vietuitoarele, vegetatia si  fauna bogate, se poate afirma faptul ca localitatea dispune de un potential care poate fi  valorificat in multiplele sectoare economice, de la agricultura pana la mica industrie, comert si servicii.   

De altfel, particularitatile geografice, de clima si de sol determina, in primul rand, un profil agricol diversificat, atat in directia cultivarii plantelor cat si in directia cresterii animalelor.  Nu in ultimul rand, varietatea resurselor naturale ar putea constitui mai departe un punct de plecare pentru potentarea altor sectoare economice, de utilitate comunei per ansamblu.  

Amplasament 

Comuna Strugari este amplasata in partea centrala a judetului Bacau, coordonatele geografice ale acesteia fiind 46°31′58″ latitudine nordica si 26°43′54″ longitudine estica.  

Judetul Bacau face parte din regiunea Moldova din Romania, cu resedinta la Bacau. Este situat in bazinul hidrografic al raului Trotus, pe cursul inferior al Bistritei si pe cel mijlociu al Siretului, de pe culmile Muntilor Trotus-Oituz in vest, pana pe interfluviile dintre raurile Zeletin, Pereschiv si Tutova, in est. Judetul prezinta o mare varietate de peisaje, de la munti, dealuri si platouri la campii, resurse naturale ale solului si ale subsolului si locuri prielnice asezarilor umane. Din punct de vedere administrativ, judetul cuprinde 3 municipii, 5 orase si 85 de comune, printre care si comuna Strugari. 

Comuna Strugari se afla la 35 km distanta de municipiul Bacau, resedinta de judet, si la 28 km distanta de municipiul Moinesti. Este situata in nord-estul depresiunii Tazlau, pe partea nordvestica a culmii Pietricica si pe cursul raului Nadisa cu afluentul sau Saracutu si Rachitisul, cu afluentii Turlui si Doamna.  

Din componenta comunei Strugari fac parte urmatoarele sase sate: satul Pietricica, pozitionat pe coasta culmii Pietricica, in stanga DN 11 Onesti – Bacau ce duce spre Valea Turluiului din bazinul hidrografic al Tazlaului Mare; satul Iazu, legat de vestul satului Pietricica, intinzandu-se pe dealul Tantirimului, in apropiere de dealurile Fundoaiei si Turluiului; satul Nadisa, despartit la est de satul Iazu prin culmea impadurita a dealului Fundoaia, pozitionat pe un deget al dealului Runcului, invecinandu-se la sud cu dealul Bosoteni si la vest cu apa Tazlaului Mare; 

satul Strugari care este si resedinta comunei, situat la nord de satul Nadisa si pozitionat pe coastele Runcului si dealurilor Nasoiesti si Sarbi, in dreptul confluentei Tazlaului Mare cu Tazlaul Sarat; satul Cetatuia, alipit de satul Strugari pe umerii Runcului, dinspre Grigoreni, fiind pozitionat la nord pe dealurile Cetatuii, Armanului, Crasmei si Tocilei; satul Rachitis, situat in partea de nord-est a satului Strugari, in vai stramte, aflate intre dealurile rapoase, acoperite cu padurile culmii Pietricica, s-a format in jurul a cinci izvoare de slatina, situate intre punctele Podina si Strugarita. 

Comuna Strugari se invecineaza la nord cu comuna Margineni strajuita de dealurile Capatana, Strugarita si Tocila, la vest cu comuna Scorteni vegheata de dealurile Sarbilor si Runcului si cu comuna Beresti-Tazlau, marginita de dealurile Runcu si Rediu, la sud cu comuna Sanduleni, marginita de colinele Doamna si culmea Pietricica, iar la est cu comunele Luizi-Calugara si Magura, marginite de culmea Pietricica. Teritoriul comunei este strabatut de drumuri judetene precum DJ 118 B si de numeroase drumuri comunale, precum DC 197 si DC 200.